Vårkampanj på vår bok hos Bokus tom 10/5!

Just nu ligger vår bok i kampanjen ”Vårhälsa” hos Bokus. Kampanjen pågår fram till och med 10/5. Här hittar du boken hos Bokus: https://www.bokus.com/bok/9789127823662/nar-det-halsosamma-blir-ohalsosamt-hjalp-nar-tankar-om-kropp-mat-och-ata/

Vill du lyssna på poddar om boken så kan du lyssna på mig när jag var med i Lära från lärda:

Lyssna och få en kortversion av boken! Lära Från Lärda handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Spotify, PodcastBeyondpod m.fl.).fredrik@hillerb.org | 31 augusti, 2020 kl. 06:00 | Etiketter: ätstörningarhälsa | URL: https://wp.me/p5g0v3-12GSäg upp prenumerationen för att inte längre få e-post från Lära Från Lärda – En fackbok och en författare.
Ändra e-postinställningar i Notiser.Kan du inte klicka på länkarna? Kopiera och klistra in följande URL i din webbläsares adressfält: 
https://larafranlarda.com/evelina-linder/

eller

lyssna på min medförfattare Erika Nyman Carlsson har gästat podden ”Tyngre-dietistpodden” och pratat om ätstörningar och vår bok. Länk till poddavsnittet:
https://podcasts.apple.com/se/podcast/tyngre-dietistpodden/id1219666424

Poddtips!

Vill du få en kortversion av vår självhjälpsbok vid ätstörningar ”När det hälsosamma blir ohälsosamt”? Då kan du lyssna på det här avsnittet:

Nytt inlägg på Lära Från Lärda – En fackbok och en författare186 – När det hälsosamma blir ohälsosamtav fredrik@hillerb.orgBoken heter ”När det hälsosamma blir ohälsosamt – Hjälp när tankar om kropp, mat och ätande tagit över ditt liv” och gäst är författaren Evelina Linder.



Evelina Linder i Lära Från LärdaDen här boken handlar om när medvetenhet om kost och vikt går över en gräns och blir ohälsosamt. Många av oss försöker äta lite nyttigare, motionera regelbundet och undvika att gå upp i vikt. Men när går egentligen gränsen för att denna medvetenhet blir ohälsosam? Många människor kan dessutom se väldigt friska ut samtidigt som de har ätstörningar. I programmet pratar vi bl.a. om när en medveten och sund kosthållning övergår till en ätstörning. Vi pratar om vad som ligger bakom att vissa personer utvecklar ätstörningar. Och vi pratar om hur man går tillväga för att motverka ätstörningar. Lyssna och få en kortversion av boken!Lära Från Lärda handlar om en noga utvald bok och ett samtal med dess författare. Intervjuare är Fredrik Hillerborg och du kan lyssna på programmen via alla vanliga podcast-appar (T.ex. Spotify, PodcastBeyondpod m.fl.).fredrik@hillerb.org | 31 augusti, 2020 kl. 06:00 | Etiketter: ätstörningarhälsa | URL: https://wp.me/p5g0v3-12GSäg upp prenumerationen för att inte längre få e-post från Lära Från Lärda – En fackbok och en författare.
Ändra e-postinställningar i Notiser.Kan du inte klicka på länkarna? Kopiera och klistra in följande URL i din webbläsares adressfält: 
https://larafranlarda.com/evelina-linder/

Självhjälpsbok vid ätstörningar – ”När det hälsosamma blir ohälsosamt”

Kort om boken:

Boken riktar sig till dig som tycker att tankar på mat, kropp, ätande, träning och kanske hälsa har tagit över ditt liv. Arbetsblad och extramaterial finns på nok.se. Men det går lika bra att använda en egen anteckningsbok eller dator om man önskar det.

Boken finns att köpa t ex hos Akademibokhandeln, Adlibris, Bokus och även på Natur och kulturs hemsida. För den som kommer till mig på någon av mina mottagningar finns boken att köpa på plats.

Även du som har en närstående med ätproblem kan ha nytta av boken och den är tänkt att kunna användas av vårdpersonal vid behandling av ätstörningar. Antingen som ett komplement till Fairburns engelska KBT-E manual, som en självständig behandlingsmanual eller vid vägledd självhjälp. Övningarna i boken kan även användas i gruppbehandlingar.

Kommentarer från läsare:

” Jag jobbar som behandlare på en ätstörningsmottagningen och har precis läst ut er bok och vill bara berömma er för en välgjord, tydlig, användbar och strukturerad bok! Ni har verkligen lyckats! Det är inte helt okomplicerat att skriva en bok om ätstörningar. Så många perspektiv att tänka på, men jag finner ingenting som inte skulle vara till hjälp. Jag har själv varit sjuk i anorexi och önskar att denna bok fanns när jag var i det stadie då jag hade kunnat ta den till mig. Ser fram emot att kunna jobba utifrån den med de patienter som ”är där”. Jag är glad att boken finns för alla som är drabbade idag. Att ha förmånen att läsa boken med egna erfarenheter av ätstörningar samtidigt som jag jobbar professionellt med ätstörningar är en kombination som jag inte hade velat vara utan. Så häftigt att bli både personligt berörd och professionellt utbildad. Tack för det!” Malin

”Helt magisk bra bok och det känns så bra att vi jobbar med den här på Capio. Det jag verkligen vill poängtera är att ni gör det väldigt lättförståeligt, plus att jag kan följa den röda tråden, ett helhetsgrepp med struktur. För mig börjar bitar mer och mer falla på plats med hjälp av boken. Väldigt bra exempel och svar på exemplen som är riktigt bra och lättförståeliga. Ser mig själv i väldigt, väldigt mycket. Superglad är jag och ska köpa boken till mig själv i julklapp!” Linette

”Jag måste bara säga att jag ÄLSKAR er bok! Det känns på varenda sida att ni har kunskap om problemen, språket flyter otroligt bra och den är lätt att läsa och förstå! Vi kommer att rekommendera till våra patienter. Vilket jobb ni har gjort!” Sanna Aila Gustafsson, Socionom/leg Psykoterapeut/ Docent/ Enhetschef Eriksbergsgården /DBT-enheten

Tack Malin, Sanna och Linette för era fina ord! Det har varit vårt mål och vår önskan genom hela skrivprocessen att boken ska vara till hjälp och faktiskt kunna göra en skillnad. Vi är så tacksamma och glada för varje person som känner att boken är till hjälp!

Tips till dig som arbetar med boken som ett behandlingsprogram:

När jag skriver idag har boken funnits i drygt 6 månader och jag har gått igenom behandlingsprogrammet med ett ganska stort antal patienter. Detta har blivit tydligt så här långt:

  • Många skriver ut arbetsbladen på Natur och Kulturs hemsida, men många använder dator, telefon eller en egen anteckningsbok. Alla sätt verkar fungera bra. De arbetsblad som är till stor hjälp att ha i pappersform är: Behandlingsplanen, Behandlingsdagboken och Viktkurvan. De finns även som bilagor i boken, så om man vill kan man skriva i dem i boken.
  • För de allra flesta är det viktigt att gå igenom de olika stegen i boken i den ordning de beskrivs och att ta övningarna på stort allvar. Om något steg eller övning tar emot och du vill hoppa över det, fråga dig om det är för att du är rädd för vad som ska hända om du gör förändringen. Om tanken på att gå igenom steget eller göra en övning ger dig ångest, är det antagligen extra viktigt för dig att göra just det steget eller den övningen för att bli fri från ditt ätproblem.
  • Om man inte är så svårt sjuk i sin ätstörning och inte så fast i destruktiva beteenden, kan det ibland räcka med att läsa boken och bli medveten om sitt sätt att tänka och bete sig för att kunna börja göra förändringar. Det kan också vara så att man bara behöver göra vissa övningar, men inte alla. Använd dig då av de övningar som du känner att du behöver för att kunna göra de förändringar som krävs för att du ska kunna leva ett liv som inte styrs av tankar kring mat, ätande, kropp, vikt och träning. Om du känner att det är tillräckligt, må inte dåligt över de övningar du hoppar över.
  • Är man svårt sjuk i sin ätstörning och fastnar i detaljer i boken och i inte lyckas förändra sina destruktiva beteenden, bör man inte gå igenom programmet på egen hand. Detta är vanligt om man varit sjuk länge eller om man är underviktig. Sök professionell hjälp som kan hjälpa dig att sortera vad som är viktigt och inte och som kan hjälpa dig att komma vidare i programmet mot ett friskt liv.

/Evelina

Köp här

Snart kommer vår bok – en självhjälpsbok vid ätproblem

I slutet av november kommer äntligen vår bok ”När det hälsosamma blir ohälsosamt” ut hos Natur och Kultur. Det är en självhjälpsbok för dig med ätproblem och ätstörningar. Boken är baserad på den evidensbaserade behandlingsmetoden KBT-E – kognitiv beteendeterapi anpassad för ätstörningar utvecklad av professor C. G. Fairburn vid Oxford University. Boken riktar sig till dig som upplever att tankarna på mat, kropp och kanske träning har tagit över ditt liv. Boken innehåller ett behandlingsprogram där du får konkret hjälp att förstå dina svårigheter och hur du kan ta dig ur dem. Vår förhoppning är även att boken ska vara en bra informationskälla för närstående till personer med ätproblem och att behandlingsprogrammet ska användas av personal inom vården i arbetet med ätproblem och ätstörningar.

Läs mer här.

Nu startar jag min verksamhet i Uppsala

Nu är det äntligen dags för mig att efter många år som anställd starta min egen verksamhet. Min nya spännande resa börjar i Uppsala, en stad som jag har en varm relation till. Ända sedan jag som ung vuxen och lämnade Västergötland för att flytta till Stockholm har Uppsala varit en viktig del av mitt liv. Här har jag haft många nära och kära att besöka, många mysiga cafébesök och härliga stunder att se tillbaka på.  Dessutom har jag pendlat hit under flera års studier till psykoterapeut. Nu är jag tillbaka igen och det känns riktigt bra!

Välkommen att kontakta mig för frågor och tidsbokning (länk till kontaktformulär). Jag hör av mig så snart som möjligt nästkommande vardag.